Home »

 
 

Ügyfélkapu

 

large_e-banking

 

Az Ügyfélkapu segítségedre van a kapcsolatfelvételt követően az ügyfélre és az ügyvédi megbízásra vonatkozó adminisztrációban. A személyi azonosítással, a megbízás létrejöttével kapcsolatos ügyféli tennivalókat itt foglaltuk össze, hogy a személyes találkozáson már a jól előkészített szerződésre koncentrálhassunk. Hamarosan ügyfél felhasználói fiókokat alakítunk ki, ahol az ügyeid állását is naprakészen követheted.

 

Ügyfél azonosítás

Az ügyvédnek a szerződés és okiratszerkesztésre és ellenjegyzésre vonatkozó megbízás elvállalásakor meg kell győződnie a nyilatkozó ügyfél személyéről (beleértve az aláíró féllel való egyezőségéről) és ügyleti képességéről. Ennek érdekében végezzük az előírt személyazonosítást, a Jogügyletek Biztonsága (JÜB) kötelező okmányellenőrzését, beszerezzük a nyilatkozatod a pénzmosási törvény és az adatkezelésre vonatkozó jogszabály előírásai szerint.

 

Külön említést érdemel, ha kiskorú vagy külföldi a szerződő fél vagy ha az okirat aláírása külföldön történik, erre speciális szabályok vonatkoznak.

 

Megbízás

Az ügyvéd és a megbízó között a megbízás akkor jön létre, ha a felek megállapodtak a megbízás tartalmában, a megbízási díjban és az előrelátható költségekben. A megbízást – a tanácsadás esetét kivéve – írásba kell foglalni.

 

A szerződéssel és a megbízással kapcsolatos lényeges tényeket, feltételeket és körülményeket, az esetleges pénzügyi vagy jogi kockázatot és jogkövetkezményeket már a megbízás felvételekor rögzítjük. Az ügyvédi megbízást a szerződést megelőzően készítjük, ha szükséges külön meghatalmazást is készül.

 

A jelenleg hatályos ügyvédi szabályozás szerint az ún. tényvázlat felvétele már nem kötelező előírás, ehelyett a megbízási szerződésben kell rögzíteni a jogszabályok és a kamarai szabályzatok által előírtakat. A gyakorlatban az ügyintézés során a sok adminisztrációt: a megbízói utasításokat, a kötelező tájékoztatást, az eredeti példányok kiadását, az átadott okiratokat stb. célszerű a megbízás mellékletében (tényvázlatban) rögzíteni. 

 

Ha korábban már volt ügyvéded az ügyben, igazolásra van szükség, hogy ezt a megbízást megszűntetted és tartozásod nincs.

 

Ügykövetés

Jelenlegi gyakorlatom szerint e-mailben küldök tájékoztatást illetve értesítést a megbízással kapcsolatos fejleményekről, scannelve a keletkezett iratokat, az eredeteiket személyesen veheted át vagy postán küldöm meg. A későbbi fejlesztéseket követően a webes felületen kialakított felhasználói fiókodban valamennyi ügyedről naprakészen tájékozódhatsz.