Home »

 
 

Dharma

 

 

large_deer

 

A Dharma Kerékről

A Dharma Kerék Buddha tanításai mellett a törvény és az igazság ősi szimbóluma is a buddhizmusban. A kerék küllői a buddhizmus Nemes Nyolcrétű Ösvényét jelképezik (a dharma sanskrit szó, jelentése: törvény, vallás, igazság, kötelesség, tan, lényeg, alapelv), mely a Négy Nemes Igazság utolsó eleme. A Három Drágaság egyike. Menedéket veszek.

 

A Nemes Nyolcrétű Ösvény

Helyes Szemlélet

Helyes Gondolkodás

Helyes Beszéd

Helyes Cselekedet

Helyes Élet

Helyes Erőfeszítés

Helyes Tudat

Helyes Meditáció

 

Helyes Szemlélet

A világot, környezetedet és másokat minden elfogultság nélkül lásd, előítéletektől szabadon.

 

Helyes Gondolkodás

A gondolat kezdőpont a szavak és a tettek esetében, a gondolat – előkészített esemény. Légy elkötelezett a jó szándék, a szeretetteljes együttérzés és az erőszakmentesség iránt, törekedj a nemeslelkűségre és a pozitív gondolatokra.

 

Helyes Beszéd

Légy tudatában annak, hogy valahányszor szólsz, megváltoztatod valaki életét. Tartózkodj a hazugságtól, a sértegető, kritikus szavaktól, a pletykálkodástól és az üres beszédtől.

 

Helyes Cselekedet

Legyen munkád összhangban az életben elérendő céloddal és lelkiismereteddel. Terveid és céljaid szolgálják minél több ember boldogságát. Törekedj harmóniára önmagaddal, környezeteddel, munkatársaiddal, partnereiddel.

 

Helyes Élet

Nézz minden napot új megvilágításban, mintha egész életed volna, gondold végig hogyan élhetnéd a legteljesebben azt a huszonnégy órát. A jelenben igyekezz munkád mellett boldog is  lenni, tedd félre a múltbéli sérelmeket és a jövőbeli aggodalmakat.

 

Helyes Erőfeszítés

Hosszabb időszakban is vizsgáld önmagad. Elemezd életed lelki fejlődésed szempontjából is, hozzáállásod nem mérgezi-e a tested és a lelked összetartó életerőd. Legyen célod a spirituális fejlődés is az anyagiak mellett.

 

Helyes Tudat

Figyelmed középpontjában együtt legyen tested, lelked és szellemed, mely mind lelkes, tudatos és figyelmes. Cselekvéseid befolyásolja nyolc anyagi hatóerő: a veszteség, a szégyen, a bűntudat és a szenvedés, valamint az eredmények, a hírnév, az elismerés és a boldogság. Igazán szabaddá akkor válhatsz, ha elvágod az anyagi hatóerőkhöz láncoló köteléked.

 

Helyes Meditáció

A bölcsesség a természet éneke, van dallama, üteme. A világ keresi az alkalmat arra, hogy odaadja mindenét azoknak, akik tudják, hogyan kérjék azt. A bölcsesség megszerzésére a mind teljesebb önmegismerésen keresztül törekedj. Nem baj, ha íróasztalnál vagy autóban ülsz. Lazulj el és lélegezz mélyen, különféle ritmusokban. Sétálj – erdőn, mezőn vagy épp a közeli parkban. Szánj időt arra, hogy belsőd mélyére tekintesz. Élvezd a mindenséget átható áramlást és energiát, a meditáció és az elmélkedés csöndjét és békéjét.

th_Dharma_wheel.svg